Setup Menus in Admin Panel

Κέντρο Ξένων Γλωσσών SUCCESS

ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γονείς.. πριν τη λογοθεραπεία

 

Καθώς πια, ευτυχώς, οι νέες γενιές γονιών δίνουν θα λέγαμε την δέουσα προσοχή στην ανάπτυξη των παιδιών τους και δεν αφήνουν απλά το χρόνο να κυλά, ο ρόλος του λογοθεραπευτή, στο πλευρό τους, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός.

Μια μικρή αναφορά – συμβουλή σε γονείς μικρών παιδιών, θα περιλάμβανε τα παρακάτω:

Δεν είναι ο λόγος και η ομιλία ένα κομμάτι ξεχωριστό και διάφορο, στην πορεία ανάπτυξης ενός παιδιού. Αποτελεί ωστόσο ένα βασικό συστατικό της ψυχοσυναισθηματικής ολότητας του παιδιού, που το βοηθά να κατανοήσει και να επικοινωνήσει με το περιβάλλον. Τονίζοντας λοιπόν αυτό το δεδομένο, επιδιώκεται να απευαισθητοποιηθεί το έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία, των νέων γονιών για το χρόνο που θα μιλήσει το παιδί τους ή για το ποια εικόνα έχει η ομιλία του, ανάλογα με τα στερεότυπα που υπάρχουν (που μεν χρήσιμα είναι, απόλυτα δε, όχι). Ο στόχος θα πρέπει να είναι κάπου πιο δίπλα -αλλά όχι και τόσο μακριά-.

Αυτό που πρέπει να φροντίζουμε ως γονείς, είναι να επιδιώκουμε να λειτουργούμε περισσότερο με το ένστικτό μας και να μην εγκλωβιζόμαστε σε τακτικές ή μεθόδους που είτε τη γνώση, είτε την απόλυτη συγκατάβασή μας μπορεί να μην έχουν, ώστε να της στηρίξουμε, αν τις επιλέξουμε.

Με απλά λόγια, η αγάπη, το ενδιαφέρον και η σταθερή ποιοτική ενασχόληση ενός γονέα με το ακόμα και λίγων μηνών βρέφος, μπορούν κάλλιστα να προϋποθέσουν μία καλή, ομαλή ψυχοκινητική ανάπτυξη. Έχοντας ως ζητούμενο να καλωσορίσουμε τους νέους αυτούς μικρούς ανθρώπους στον γεμάτο ερεθίσματα κόσμο, μόνη μας επιδίωξη θα πρέπει να είναι η ασφάλεια, η σιγουριά και κυρίως η δυνατή μας παρουσία δίπλα τους.

Ας μη ξεχνούμε ότι, η παιδοψυχιατρική επιστήμη, υποστηρίζει τη μεγαλύτερη επιρροή του περιβάλλοντος έναντι του γονιδιώματος. Συνεπώς, πολλά μπορούν να προληφθούν ή και να θεραπευθούν από τους ίδιους τους γονείς, αν έχουν τη θέληση, τον τρόπο και το χρόνο.

 

 

Τα παιδιά λοιπόν χρειάζονται:

 • Αγάπη (Το λέμε και το δείχνουμε)
 • Ασφάλεια (Μη φοβάστε τις αγκαλιές…χτίζουν αυτοπεποίθηση)
 • Φροντίδα (Δημιουργεί άρρηκτους δεσμούς)
 • Ερεθίσματα και Γονεϊκό χρόνο *
 • Όρια*

Καθώς τα τρία πρώτα είναι αρκετά σαφή και δυνατά ως έννοιες, θα αναφερθούμε επιγραμματικά στο τέταρτο και στο πέμπτο. Με τον όρο Ερεθίσματα και Γονεϊκό χρόνο εννοούμε:

 • Μουσική, χορός, γυμναστική
 • Χρόνος για παιχνίδι με τη μαμά αλλά και
 • Χρόνος για παιχνίδι με τον μπαμπά

(Κάθε ένας από τους δύο, εφοδιάζει το παιδί με διαφορετικού τύπου δεξιότητες)

 • Ένταξη σε κοινωνικά σύνολα και έκθεση στον τρόπο κοινωνικής αλληλεπίδρασης των γονέων (Παίρνετε το παιδί μαζί σας)
 • Μιλάτε και εξηγείτε ΤΑ ΠΑΝΤΑ στο παιδί, ακόμα και όταν δεν κρίνετε ότι θα καταλαβαίνει. Απαντήστε ακόμα και 100 φορές στην ίδια ερώτηση. Δώστε 100 παραπλήσιες απαντήσεις..!
 • Δείτε τηλεόραση μόνο για λίγο και μόνο μαζί (για να εξηγείτε τι βλέπει) και μόνο μετά τα 2-3 έτη.

και

 • Αποφύγετε τις φωνές, επιδιώξτε την αυστηρότητα, αντέχετε το κλάμα.

 

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι αν γενικά ακολουθηθούν τα παραπάνω, ο λόγος,  συνήθως κάνει την παρουσία του και εξελίσσεται ως απόρροια της καλής ψυχικής υγείας του παιδιού. Αν βέβαια κάτι τέτοιο δε συμβεί, δεν ευθύνεται αποκλειστικά η κακή ψυχική υγεία του παιδιού. Είναι πιθανώς κάτι πιο σύνθετο, το οποίο χρίζει περαιτέρω διερεύνησης.

Ο λόγος λοιπόν του παιδιού που, αν και παρά την κάθε δυνατή συμμετοχή και προσπάθειά μας, αποκλίνει πολύ από αυτή των συνομηλίκων ή απλά δείχνει να δυσκολεύει το ίδιο το παιδί, σε βαθμό που να επηρεάζει τη διάθεσή του ή και την κοινωνικότητά του, καλό θα είναι, να αξιολογηθεί από κάποιο λογοθεραπευτή.

 

Ευάγ. Ι. Τσιγάρας

Λογοθεραπευτής

Ανθήλης 17Α – Λαμία

2231029550

0 Responses on "ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *