Setup Menus in Admin Panel

Κέντρο Ξένων Γλωσσών SUCCESS

ΑΓΧΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

«Είμαι μικρή, αλλά έχω άγχος»

 

Πολλές φορές  ακούω την παραπάνω πρόταση από παιδιά και εφήβους. Ποιος είπε όμως ότι τα παιδιά ή οι έφηβοι δεν έχουν άγχος; Υπάρχουν πολλές αιτίες αγχογόνων καταστάσεων για τα νεαρά μέλη της κοινωνίας μας. Από όποιον παράγοντα και να ξεκινάει το άγχος των παιδιών ή των εφήβων σημασία έχει ότι τις αρνητικές συνέπειες τις βιώνουν τα ίδια τα παιδιά ή οι έφηβοι και το άγχος γίνεται εχθρός της καθημερινότητάς τους.

Ας δούμε λοιπόν μερικά αίτια αγχογόνων καταστάσεων και ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφεύγονται από τους γονείς.

1● οι καβγάδες των γονιών μπροστά στο νεαρό μέλος της οικογένειας αποτελούν αίτιο άγχους. Τα παιδιά νιώθουν πολλές φορές ότι ευθύνονται για τους καβγάδες των γονιών. Ειδικά όταν οι γονείς καβγαδίζουν για  θέματα όπως η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, φαινόμενο αρκετά συχνό στις δύσκολες οικονομικές μέρες που ζούμε, τα παιδιά και οι έφηβοι νιώθουν ακόμα χειρότερα. Αισθάνονται ότι εκείνα επιβαρύνουν την οικονομία της οικογένειας.

Γονείς όποιος και αν είναι ο λόγος διαφωνίας περιμένετε! Όχι καβγάδες μπροστά στα παιδιά και τους εφήβους!

2●  «οι γονείς μου θυσιάζονται για μένα, άρα κι εγώ πρέπει να είμαι τέλειος σε όλα». Πολλές φορές τα παιδιά και οι έφηβοι αισθάνονται ότι είναι υπόχρεοι απέναντι στους γονείς τους για όσα τους προσφέρουν σε τέτοιο βαθμό που να θεωρούν ότι εάν αποτύχουν σε ένα τεστ ή σε ένα διαγώνισμα θα πληγώσουν τους γονείς τους και δε θα είναι αντάξιοι όσων τους προσφέρονται. Η παραπάνω κατάσταση προκαλεί διαρκώς άγχος στα νεαρά μέλη της οικογένειας και κατά συνέπεια επηρεάζει την απόδοσή τους.

Γονείς τονίστε στο παιδί σας από μικρή ηλικία ότι το αγαπάτε για αυτό που είναι και όχι για όσα καταφέρνει! Δώστε βαρύτητα στην προσπάθεια και όχι μόνο στο αποτέλεσμα! Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί σας ότι από τη στιγμή που πήρατε την απόφαση να γίνετε γονείς γνωρίζατε τις υποχρεώσεις σας απέναντι στο παιδί. Είναι σημαντικό επίσης να του λέτε ότι χαίρεστε για την επιτυχία του αλλά και ότι και η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή μας και ότι και μέσα από την αποτυχία μαθαίνουμε!

3●  η έλλειψη ποιοτικού χρόνου των γονιών με τα νεαρά μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από παιχνίδι με τους γονείς και οι έφηβοι από διάλογο με τους γονείς. Τα παιδιά λυπούνται για την απουσία των γονιών και οι έφηβοι νιώθουν μόνοι.

Γονείς κάθε ανθρώπινη σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Όταν δεν φροντίζουμε και δεν αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο τότε παύει να υπάρχει.

4● η σύγκριση των παιδιών και των εφήβων με συνομηλίκους που είτε έχουν καλύτερη συμπεριφορά είτε είναι καλύτεροι μαθητές προκαλεί αρκετό άγχος στα παιδιά και τους εφήβους. Πολλές φορές βέβαια τους κάνει να θυμώνουν. Βρίσκονται σε μια ασταμάτητη προσπάθεια να αποδείξουν ότι αξίζουν!

Γονείς μην συγκρίνετε τα παιδιά σας με συνομηλίκους και μην επιτρέπετε σε κανέναν άλλο να το κάνει αυτό! Τονίστε τους ότι η προσπάθεια που κάνουν είναι για το δικό τους καλό και όχι για να ξεπεράσουν κάποιον άλλο! Επίσης, εξηγήστε στα νεαρά μέλη της οικογένειας τι ακριβώς σημαίνει καλή συμπεριφορά! Όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος συμπεριφερθεί σε μια περίσταση  ανάρμοστα δε πρέπει να το γενικεύουμε λέγοντας του ότι δεν είναι καλό παιδί, αλλά να τονίζουμε μόνο τη συγκεκριμένη λανθασμένη συμπεριφορά.

 

 

5● πολλές φορές τα παιδιά ή οι έφηβοι χαρακτηρίζονται από τους γονείς τους ως «κλειστά» παιδιά. Δεν μιλάνε για όσα νιώθουν, δεν μπορούν να χειριστούν τα δυσάρεστα γεγονότα της καθημερινότητάς τους, δεν μπορούν να υπερασπιστούν σωστά τον εαυτό τους στο κοινωνικό σύνολο με αποτέλεσμα να αισθάνονται ψυχολογική πίεση και άγχος.  Δυστυχώς πολλές φορές εμφανίζουν κάποια φοβία σε έντονο βαθμό ή κάποιο άλλο ψυχοσωματικό σύμπτωμα λόγω άγχους και δεν το λένε στους γονείς. Αρκούν λοιπόν κάποια εκ γενετής στοιχεία του χαρακτήρα του ατόμου για να το καθιστούν επιρρεπή στην ψυχολογική πίεση και το άγχος.

Γονείς μιλήστε με τα παιδιά σας περισσότερο για να σας εμπιστευτούν περισσότερο!

6● Πολλές φορές οι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά τους να μη δίνουν τόση σημασία σε κάποια περιστατικά που συμβαίνουν και τους ενοχλούν από συνομιλήκους τους. Με αυτό τον τρόπο το παιδί λαμβάνει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία πάντα σε μικροενοχλήσεις από άλλους για να μην δίνουμε μεγαλύτερη αξία στο γεγονός. Παράλληλα όμως μαθαίνει να μην υπερασπίζεται τον εαυτό του και να ανέχεται λάθος συμπεριφορές. Επίσης, ακόμα και να θέλει να το μοιραστεί αυτό που νιώθει με τους γονείς του (προφανώς θυμό και αδικία) νιώθει ότι θα του ασκήσουν κριτική και δεν θα επιβεβαιώσουν ότι έχει δίκιο αλλά ούτε θα συζητήσουν για τον τρόπο δράσης του!!!

Γονείς μάθαιτε τα παιδιά σας να υπερασπίζονται τον εαυτό τους!!!Πάντα υπάρχει τρόπος!! Τα παιδιά πρέπει να λένε αυτά που νιώθουν και να βάζουν τα όριά τους στους άλλους.

7● Διαζύγιο. Ο λάθος χειρισμός του διαζυγίου από την πλευρά των γονιών είναι πηγή άγχους για παιδιά και εφήβους. Ουσιαστικά, οι έντονες αντιπαραθέσεις των γονιών με την εμπλοκή τους σε αυτές και η έλλειψη επικοινωνίας και με τους δυο  γονείς.

Γονείς συμβουλευτείτε ειδικό για να χειριστείτε κατάλληλα το χωρισμό!!!

 

 

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει:

-ψυχοσωματικά συμπτώματα (πόνος στην κοιλιά ή αλλού)

-επιθετική συμπεριφορά

-αδράνεια και παθητικότητα

-κρίσεις πανικού κ.ά.

 

Οι αιτίες άγχους για τα παιδιά και τους εφήβους και οι αντιδράσεις τους είναι πολλές. Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση του άγχους από ειδικό είναι απαραίτητη. Ένας από τους στόχους της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση του άγχους είναι να βοηθήσει το άτομο να αντιληφθεί και να τροποποιήσει την άποψή του για όσα συμβαίνουν, έτσι ώστε να δέχεται τη νέα πραγματικότητα με άλλη θετική ματιά.

Ταράττει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα. Επίκτητος, 50 μ.Χ.-120 μ.Χ, Στωικός φιλόσοφος (μτφρ: οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν) (www.gnomikologikon.gr)

 

 

 

 

 

Γράφει η Παυλέτση Χριστίνα, Ψυχολόγος,

Πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Msc στην Παιδοψυχολογία (Πανεπιστήμιο Lancashire)

Εκπαίδευση στη διάγνωση και αποκατάσταση δυσλεξίας και γενικευμένων μαθησιακών δυσκολιών

Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων

και του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου

 

Διεύθυνση Γραφείου: Κύπρου & Αμφικτυόνων 7, Λαμία

Τηλ: 2231 2 00223, 6937365676

 

0 Responses on "ΑΓΧΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *